Waterfront Residence

 

Project Details

Located on an inlet of Long Island Sound, this $5 Million residence first needed to meet the flood provisions of the Building Code. As a result, the first (main)living level was set at five feet above the surrounding grade and only one foot above the 100 year flood elevation. Additionally, the Building Code specifies extremely high wind loads for coastal areas, so the final structural design involved steel beams and columns rigidly connected to massive doubly reinforced concrete footings. Inside, large open areas and a conical roof required bend and welded steel beams that were hidden in the wood framing of the roof structure.

OVERVIEW
  • Project:
    Waterfront Residence
  • Location:
    Darien, CT
  • Architect:
    Roger Bartels Associates
  • Category:
Archive

Share this…

View Our Other Projects

Beachpoint Country Club

Brookfield High School

Hamilton Avenue School

Stanwich Congregational Church

Smilow Cancer Center at Yale

OVERVIEW
  • Project:
    Waterfront Residence
  • Location:
    Darien, CT
  • Architect:
    Roger Bartels Associates
  • Category:
Archive

Share this…

Menu